Çocuk Gelişimi ve Eğtimi Alanı

28.11.2012 1909

 

                                        ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI

Yaşadığımız yüzyılda ülkelerin iyi yetişmiş, donanımlı, mutlu, sevmeyi bilen, duyarlı, düşünebilen, doğru karar verebilen, ülkesini seven bireylere gereksinimi vardır. Bunun için de sağlıklı ve iyi bir eğitim ortamının oluşturulması gerekmektedir. Eğitimin istenilen düzeye ulaşabilmesi için çevre ve günün koşullarına uygun belirlenen nitelikte program ve plan hazırlanmalıdır.

        Günümüzde erken çocukluk eğitiminin yanı sıra özel eğitim kurumlarının hızla yayılması, bu sektörde büyük bir ihtiyaç doğmasına neden olmuştur.

 Çocuk gelişimi ve eğitimi alanında sektörün ihtiyacı, okul öncesinin ve özel eğitimin öneminin anlaşılması ile artmıştır.

Bu kurumlarda görev alacak nitelikli ve iyi yetişmiş eleman ihtiyacı da gün geçtikçe önem kazanmaktadır.

 Erken çocukluk eğitiminin yanı sıra özel eğitim kurumlarının hızla yayılması, bu sektörde çalışacak kişilere ihtiyacı artırmaktadır.

İnsanlık var olduğu sürece çocuk ve çocuk için uygulanacak eğitim metotları önem kazanmaya devam edecektir. Bu sebeple çocuk gelişimi ve eğitimi alanında yeterlik sahibi insanlar yetiştirmek ülkemizde bu sektörün gelişimi ve ilerlemesi için çok önemlidir.

Bu alan mezunları, kazandıkları mesleki yeterlikler doğrultusunda istihdam edilebileceklerdir. Dolayısıyla Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Öğretim Programı'nın sektörün ve mesleki eğitim sisteminin gelişmesine önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.

ALANIN TANIMI

Çocuk  gelişimi  ve  eğitimi  alanı  altında  yer  alan  erken  çocukluk  eğitimi  ve  özel  eğitim  dalının  yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretime  verilen alandır.

ALANIN AMACI

Çocuk gelişimi ve eğitimi  alanı  altında  yer  alan  mesleklerde  sektörün  ihtiyaçları,  bilimsel  ve  teknolojik  gelişmeler  doğrultusunda  gerekli  mesleki  yeterlikleri  kazanmış nitelikli meslek elemanları yetiştirmektir.

DAL PROGRAMLARI, TANIMLARI   VE      AMAÇLARI

1. ERKEN ÇOCUKLUK VE ÖZEL EĞİTİM

Tanımı:  Erken  çocukluk  öğretmen  yardımcısının  sahip  olduğu,  çocuğun  gelişim  ilkelerine  uygun  eğitim    programını  uygulamada  öğretmene  yardımcı  olma, özel  eğitimde  öğretmen  yardımcısının  sahip  olduğu,  özür  grubuna  uygun  eğitim  programını  uygulamada  öğretmene  yardımcı  olma yeterliklerini  kazandırmaya  yönelik  eğitim  ve  öğretim  verilen daldır.

Amacı:  Çocuk  gelişimi  ve  eğitimi  alanında  erken   çocukluk öğretmen yardımcılığı ve özel eğitimde  öğretmen  yardımcılığı  mesleğinin yeterliklerine   sahip meslek elemanları yetiştirmektir.

  

GİRİŞ  KOŞULLARI

Öğrencilerin  sağlık  durumu,  çocuk  gelişimi  ve  eğitimi alanı  altında  yer  alan  mesleklerin  gerektirdiği  işleri  yapmaya uygun olmalıdır.

İSTİHDAM ALANLARI

Çocuk  gelişimi  ve  eğitimi  alanından  mezun  olan   öğrenciler,  seçtikleri  dalda  kazandıkları  yeterlikler  doğrultusunda eğitim sektöründe;

1.  Erken çocukluk eğitim kurumlarında,

2.  Özel eğitim ve rehabilitasyon(iyileştirme)merkezlerinde  çalışabilirler

EĞİTİM-ÖĞRETİM  ORTAMLARI VE   DONANIMLARI

1.  Program mesleki ve teknik eğitim alanında diplomaya götüren  ortaöğretim  kurumları  ile  belge  ve  sertifika  programlarının  uygulandığı  her  tür  ve  derecedeki örgün  ve  yaygın  mesleki  ve  teknik  eğitim-öğretim  kurumlarında uygulanmaktadır.

2.  Programın  uygulanabilmesi  için  çocuk  gelişimi  ve  eğitimi  alanı  standart  donanımları  ve  mesleklerin  gerektirdiği ekipmanlar sağlanmalıdır.

BELGELENDİRME

1.  Mezun olan öğrenciye alanda/dalda diploma verilir.

2.  Öğrencinin  seçtiği  dal  ile  ilgili  aldığı  tüm  dersler  ve modüller diploma ekinde belirtilir.

3.  Öğrenciye  programdan  ayrıldığında  veya  mezun olduğunda  kazandığı  yeterlikleri  gösteren  ve  bir  yaygın  mesleki  ve  teknik  eğitim  programı  ile  aynı  yeterlikleri kazanan kişilere eş değer belge verilir.

4.  Öğrencinin  kazandığı  mesleki  yeterlikler,  sertifikaya yönelik belgelendirmelerde değerlendirilir.

EĞİTİM SÜRESİ

1.  Alan  programının  toplam  eğitim  süresi,  9.  sınıftan sonra  3  öğretim yılı  olarak planlanmıştır.

2.  Eğitim  süresinin  okul,  işletme  ve  bireysel  öğrenme için ayrılmış dağılımı,  Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı  Haftalık  Ders  Çizelgesi,  dersler  ve  modüller  ile  ilgili açıklamalarda belirtildiği gibi uygulanır.

EĞİTİM VE KARİYER İMKANLARI

*Meslek  liselerinin  Çocuk  Gelişimi  ve  Eğitimi  alanından  mezun  olanlar, "Yükseköğretime  Geçiş  Sınavı"nda  başarılı  olurlarsa  lisans  programlarına  ya  da  meslek     yüksekokullarının  ilgili  programlarına  devam  edebilirler. 

*Sınavsız  yerleşebilecekleri  ön  lisans programları mevcuttur.

*Kamu  kuruluşlarına  bağlı  kreşlerin,  özel  yuva  ve  anaokullarının,  gündüz  bakımevlerinin artmasıyla birlikte çalışma alanı genişleyen bir meslektir.

*Kız meslek lisesi  çocuk  gelişimi  ve  eğitimi  mezunları,  kreş,  yuva,  anaokulu,  ana  sınıfı,  rehabilitasyon  merkezleri ve çocuk kulüplerinde öğretmen yardımcısı olarak görev yapabilirler

 

         Bu bölüm öğrencileri son sınıfta mesleğe özel ve mesleği destekleyici yeterlilikleri, okul koordinatörlüğünce belirlenen okul öncesi eğitim kurumlarında "beceri eğitimi" adı altında almaktadırlar. Ayrıca okulumuz öğrencileri bünyemizde bulunan uygulamalı anaokulunda gözlem yapma imkanı bularak deneyim kazanmaktadırlar.

 Öğrencilerimiz, okulumuzun Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünü bitirip, üniversite giriş sınavında başarılı oldukları takdirde üniversitelerin aşağıdaki programlarına yerleşebilirler:

 •Anaokulu Öğretmenliği

 •Çocuk Gelişimi ve Eğitimi

 •Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Öğretmenliği

 •Okul Öncesi Öğretmenliği

 •Görme Engelliler Öğretmenliği

 •İşitme Engelliler Öğretmenliği

 •Zihin Engeliler Öğretmenliği

 •Sosyal Hizmetler

 •Üstün Zekalılar Öğretmenliği