Moda Tasarım Teknolojileri Alanı

28.11.2012 2435

 

Giyim üretim teknolojisi, tüm ülkelere en yüksek ihracat geliri kazandıran alanların başında gelmektedir. Dolayısıyla endüstriyel açıdan gelişmekte olan ülkelerin kalkınma sürecinde önemli rol oynamaktadır. Bu alan ihracat kapasitesi nedeniyle ekonomik büyümede başarının ana kaynağıdır. Aynı şekilde, gelişmiş ülkelerin geçmişine bakıldığında giyim üretim alanındaki başarıların ekonomik gelişmeye ivme kazandırdığı görülmektedir.

Ülkemizde bu alandaki seri üretim 1950'li yıllarda atölye tipi küçük işletmelerle başlamıştır. Türkiye, tekstil sektöründe deneyimli ve ham madde açısından zengin bir ülke olduğu için giyim üretimi alanı da bundan olumlu yönde etkilenmiştir. Tüm alanlarda olduğu gibi giyim üretimi teknolojisinde de son yıllarda önemli gelişmeler kaydedilmiştir.

Günümüzde, birçok orta ve küçük ölçekli işletme bu alanda faaliyetlerini sürdürmektedir. Tam kapasiteyle işleyen bu işletmelerde hem yurt içine hem de yurt dışına yönelik olarak üretim yapılmaktadır. Ulusal ve uluslararası pazarlarda elde edilen satış rakamları ülke ekonomisine değer kazandırmaktadır. Ayrıca, ihracat sayesinde dış ödemeler dengesine önemli katkılar sağlanmıştır.
 
 

MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ

ALANIN TANIMI: Moda Tasarım Teknolojileri alanı altında yer alan dalların yeterliklerini kazandırmaya yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

ALANIN AMACI: Moda Tasarım Teknolojileri alanı altında yer alan dallarda, sektörün ihtiyaçları, bilimsel ve teknolojik gelişmeler doğrultusunda gerekli olan mesleki yeterlikleri kazanmış nitelikli meslek elemanlarını yetiştirmek amaçlanmaktadır.

ALANIN ALTINDA YER ALAN MESLEKLER DALLARI


•Terzilik
•Giysi Kalıp Tasarımı ve Üretimi

 

1. KADIN GİYİM MODELİSTLİĞİ: Kadın giyimine ait elde veya bilgisayarlı sistemde temel ve model uygulamalı kalıp, şablon, seri ve pastal planını hazırlayan, ürüne uygun malzeme tespit ederek numune dikiminin yapılmasını sağlayan nitelikli kişidir.

Görevleri

•Modele ve ölçüye uygun kalıp hazırlamak.
•Kalıpları şablonlamak.
•Kalıpları serilemek.
•Modele uygun malzeme tespiti yapmak.
•Pastal planı hazırlamak.
•Numune dikimi yaptırmak.

MESLEK ELEMANLARINDA ARANAN ÖZELLİKLER

Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenlerin; görme ve işitme duyu organlarının işlevlerini tam olarak yerine getirmesi, el ve parmaklarını ustalıkla kullanabilmesi, titiz olması, bedenen ve ruhen sağlıklı olması, göz ve ellerini eş güdümlü kullanabilmesi ve mesleki eğitim almış olması gerekmektedir.

ÇALIŞMA ORTAMI VE KOŞULLARI

Giyim üretim teknolojisi alanında çalışanlar, çalışmalarını kapalı mekânlarda (işletmelerde) yürütürler. Bu alanda çalışanlar görevini yaparken diğer çalışanlarla iş birliği içinde bulunmak ve görevini eşgüdüm hâlinde yürütmek durumundadır. İş, elle ve/veya makinelerle çalışmayı gerektirmektedir. Çalışma ortamının kısmen tozlu olmasından dolayı astım ve alerji problemleri olan kimselerin çalışırken gerekli önlemleri almaları gerekmektedir.

İŞ BULMA İMKÂNLARI

Giyim üretim teknolojisi alanında çalışmak isteyenler, özel sektörlerdeki tekstil üretim işletmelerinde çalışabilecekleri gibi kendi atölyelerini de açabilirler. Bu alanda eğitim alan kişiler Türkiye'de yaygın olarak iş bulma imkânına sahiptir.

Eğitim Kariyer İmkânları:

Giyim üretimi ile ilgili eğitim orta öğretim düzeyinde Kız Meslek Liseleri ve Meslek Liselerinde verilmektedir.. Lise öğrenimlerini bu alanda tamamlayan öğrenciler, meslek yüksek okullarının Hazır Giyim bölümüne sınavsız geçiş yapabilecektir. Öğrenciler ÖSS'de başarılı oldukları takdirde;

◦     Giyim Üretim Teknolojisi Bölümü

(Bu bölümden mezun olan öğrenciler öğretmen olarak atanabilmektedir)  
   
◦     Moda Tasarımı,
◦     Moda Tasarımı Öğretmenliği bölümlerinde lisans öğrenimlerine devam edebilirler. Ayrıca ön lisans eğitimini başarı ile tamamlayan öğrenciler Dikey Geçiş Sınavı'nda başarılı oldukları takdirde;4 yıllık lisans eğitimine devam edebilirler.

 

Okulumuzun Giyim Üretim Teknolojisi bölümünden mezun olan pek çok öğrencimiz tekstil fabrikalarında modelist, tasarımcı, atölye şefi olarak görev yapmaktadırlar. Ayrıca bölüm mezunlarından başka alanlarda da eğitimini tamamlayanlar var. Bunlar Edebiyat öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği Sınıf öğretmenliği, Anasınıfı öğretmenliği, işletme, iktisat, vb. bölümler.

ÇARŞAMBA KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ  BÖLÜMÜ ATÖLYESİNDEN GÖRÜNTÜLER

111

ÇARŞAMBA KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ 2009/2010 EĞİTİM –ÖĞRETİM YILI MODA TASARIM TEKNOLOJİLERİ BÖLÜMÜ YILSONU DEFİLESİNDEN FOTOĞRAFLAR

12